Důkaz, že mikrovlnky mění strukturu jídel: Žena dala do trouby studenou vodu a vyndala ji teplou

Navzdory všem varováním, že mikrovlnné trouby mění strukturu jídel a mohou tak být velmi nebezpečné, jsou stále tyto přístroje na pultech všech obchodu s elektronikou. Přitom existuje jednoduchý test, jak si ověřit, jestli mikrovlnky skutečně mění jídla. Tento test si může udělat každý, stejně jako ho udělala i 23 letá američanka Jennifer, která byla výsledkem testu naprosto šokovaná.



Jennifer vložila do mikrovlnné trouby sklenici se studenou vodou. Podle mnoha teorií by měla voda ve sklenici změnit svoje vlastnosti a strukturu. Po dvou minutách v mikrovlnce Jennifer sklenici s vodou vyndala. Z toho co zjistila, byla naprosto v šoku.

“Bála jsem se, co ve svojí troubě po dvou minutách naleznu, ale toto jsem opravdu v životě nečekala. Když jsem sklenici vyndala, voda v ní už nebyla studená, ale teplá, dokonce vařící. Přitom vnitřek trouby byl pořád studený, tudíž voda nemohla být ohřáta teplem. Podle mě prostě trouba změnila vlastnosti vody ve sklenici, čímž se ze studené vody stala voda teplá,” píše Jennifer na svém blogu.

Jennifer tímto pokusem udělala doslova díru do světa, protože do té doby nebylo s jistotou dokázáno, že mikrovlnné trouby skutečně nějak mění jídlo do nich vložené. Transformace studené vody v teplou pomocí mikrovlnné trouby tak vyvolala mezi vědci poprask.

“Tak tohle je pro mě velké překvapení. Pokud se dá v mikrovlnné troubě ohřát studená voda během dvou minut, tak je teoreticky možné, že by to šlo i se studenými potravinami. Víte, co to znamená? Už žádné zdlouhavé ohřívání v normální troubě, stačilo by vložit pokrm na dvě minuty do mikrovlnky a byl by opět horký!” komentuje Jennifeřino zjištění český vědec Adam Hájek.

Nicméně mezi širokou veřejností se momentálně šíří otázka, zda by byl tento dosud neznámý proces ohřevu jídla bezpečný. Nikdo neví, jak vlastně mikrovlnky fungují a jak je možné, že se v nich podařilo během tak krátké doby ohřát sklenici vody. Vystávají tak otázky, zda to nemůže mít nějaký vedlejší účinek, zda je ohřev jedinou vlastností, kterou mikrovlnky mají… Podle pana Hájka nás tak čeká ještě mnoho let výzkumu, než bude možné mikrovlnné trouby masově používat k ohřevu nápojů a pokrmů.




  • Jirka Perutka

    blin

  • Vladislav Sochor

    Ano, takto začala éra mikrovlné trouby…