„I h*vno je výživné, když se do něj dá dost cukru,“ tvrdí uznávaná nutriční terapeutka
Navzdory tzv. „sugar free“ trendu stále nalézáme přidaný cukr téměř v každé potravině v supermarketu. Podle nutriční terapeutky Evy Diabetové je to z toho důvodu, že cukr potravinám dodává živiny a bez něj by lidské tělo z přijaté potravy nic nezískalo.
„Cukr umožňuje potravinám naplnit jejich nutriční potenciál na 100 %. Pokud by potraviny neobsahovaly cukr, lidské tělo by nedokázalo živiny obsažené v potravině vstřebat. Šlo by tak o naprosto prázdné kalorie. Proto se cukr přirozeně vykytuje například v ovoci. Kdyby nebyl cukr přidáván do salámů, sýrů, či zeleninových salátů, nic bychom z nich nezískali a museli bychom jíst jen ovoce,“ tvrdí naší redakci Eva Diabetová.
Cukr se tak jeví jako unikátní surovina, která dokáže udělat výživnou a nutričně bohatou potravinu naprosto ze všeho.
„I z obyčejného lidského exkrementu se dá udělat výživná pochoutka, pokud jej posypeme dostatkem cukru. Díky cukru bude lejno sladké, chutné a velice výživné,“ dodává dále paní Diabetová.
Po cukru se netloustné, ani na něm nevzniká závislost
Tvrzení o tom, že se po cukru tloustne, vznikám na něm závislost a mozek na něj reaguje stejně jako na drogy, je podle paní Diabetové zcela milné.
„Závislost na cukru rozhodně neexistuje, ani na něj mozek nereaguje jako na drogu. Ano, cukr stimuluje stejné části mozku jako drogy, nicméně to je tím, že jde o část mozku, která se stimuluje po každém potěšení. A cukr je potěšení. Mmmm, jaké je cukr jen potěšení. Mozek ví, že po cukru se vstřebají živiny, proto je šťastný. Stejně tak je milné tvrzení o tom, že se po cukru tloustne. Jestli po cukru někdo tloustne, tak je to tím, že je to líný prase. Že by cukr způsoboval cukrovku a Alzheimerovu chorobu je taky naprostá kravina. Cukr je oproti tuku prostě zdravý a už držte hubu!“ říká rozčíleně paní Diabetová a vytahuje z kapsy tabulku čokolády.
Dle Evy Diabetové bychom tedy měli konzumovat co největší množství cukru, který nejenže pomáhá lépe vstřebat živiny z potravy, ale dokonce i vytváří živiny v potravinách, které normálně žádné živiny nemají. Proto jsou například nekvalitní čokolády, sušenky, či musli cereálie plné cukru. Bez cukru by totiž tyto cukruvinky neměly žádné živiny a šlo by jen o prázdné kalorie.
Pokud tedy plánujete z letošní úrody ovoce udělat například buchtu, či džem, nezapomeňte přidat co nejvíc cukru. U takového džemu se určitě vyplatí dát na kilo ovoce dvě kila cukru. Vytvoříte tak zdravou, svěží a výživnou pochoutku.