Vláda chce digitální stavební řízení naprogramovat pomocí ChatGPT. Hotovo by mohlo být už příští měsíc

17 Říj 2024

Po té, co Martin Kupka po svém nástupu k projektu z bývalého počítače Ivana Bartoše omylem smazal složku s digitálním stavebním řízením, se vláda uchýlí k razantnímu kroku. Místo toho, aby celý software byl programován od začátku další 4 roky, nechá vláda program vygenerovat umělou inteligenci.

“Umělá inteligence dnes zvládá všechno, stačí ji dát správný prompt a využít hype AI. Prostě zadáme AI pokyn a software budeme mít za 2 minutky hotový. Lepší jak od Bartoše.” pochlubil se svým plánem Martin Kupka, který má nyní digitalizaci stavebního řízení na starost.

Jelikož software bude hotový za pár minut díky AI, bude potřeba jej pouze otestovat. Podle vlády by cca 2 týdny testování mělo před spuštěním do ostrého provozu stačit.

“Nejdříve pošleme 700 milionů korun jednomu našemu známému, co má IT firmu. Ten zadá pokyny do ChatGPT, která celé digitální stavební řízení za minutku vygeneruje. Pak necháme pár desítek středoškoláků za minimální mzdu celý systém otestovat. Pokud nenajdou žádnou chybu, což nepředpokládáme, protože AI na rozdíl od nás ví, co dělá, tak můžeme do ostrého provozu přejít už v listopadu,” zaznělo na dnešní tiskové konferenci vlády.

Toho, že takto kritický software bude vytvářet AI, se vláda prý nebojí. V téhle zemi to už totiž stejně vypadá, že je řízena umělou inteligencí, někdy spíš až umělou demencí.

Pokud se tento postup osvědčí, plánuje vláda využít AI i v dalších projektech. Například by mohla sledovat profily opozičních politiků na sociálních sítích a vyhodnocovat, kdo je ruský kolaborant, kterého pak vláda pošle na nucené práce do fabrik vyrábět granáty pro ukrajinskou armádu.

Líbí se ti naše tvorba? Podpoř nás na HeroHero, nebo nám pošli malý příspěvek na kávu.