Hmyz v jídle není žádná novinka. Výrobci levných potravin ho tam dávali už dávno, teď to jen můžou přiznat

17 Úno 2025

Češi se bouří kvůli povolení hmyzu v potravinách, ale odborníci uklidňují veřejnost: „Buďte v klidu, cvrčky a červy jíte už roky. Akorát jste o tom nevěděli.“

Podle potravinářských expertů je přidávání hmyzu do levných potravin běžná praxe už desetiletí. „Nikdy jste se nepozastavili nad složením gothaje, rybích prstů, či vlašského salátu? No tak, vy jste si mysleli, že je tam opravdové maso?“ ptá se odborník na potravinovou chemii Karel Havlíček.

Směrnice konečně dovoluje pravdu na obalech

Díky novým evropským směrnicím nyní mohou výrobci přestat vymýšlet kreativní názvy jako „moučný protein“ nebo „E120“ a konečně přiznat, že v některých levných potravinách už dávno najdete sarančata, moučné červy nebo kobylky. „Pro nás se vlastně nic nemění. Jen už nemusíme předstírat, že ta divná textura gothaje je normální,“ říká nejmenovaný ředitel velkého masokombinátu.

Například oblíbené rybí prsty prý obsahovaly rybu jen v názvu. „Ve skutečnosti jsme už dříve používali mix čehokoliv, co bylo levné a mělo nějaký protein. Rybí maso, pokud tam vůbec bylo, tvořilo spíš symbolický podíl,“ přiznává bývalý technolog potravinářského průmyslu.

Čekali jste snad, že když si koupíte levné párky za 39,90 za kg, tak v nich bude maso z normálních zvířat?

Realita levných potravin byla vždy taková, že výrobci používali suroviny, které byly k dispozici za co nejnižší náklady. „Někdy to byly zbytky masa, jindy separát, a když bylo potřeba, přihodilo se něco, co bylo dostupné a nevadilo to hygienickým normám. Hmyz v tomhle ohledu nebyl nikdy problém – vždyť je přirozenou součástí potravního řetězce!“ říká mluvčí Evropské potravinářské komory.

Potravinářské firmy dokonce ujišťují zákazníky, že hmyzí složky byly v minulosti často kvalitnější než některé ostatní přísady. „Když si vezmete, že v levném gothaji mohla být směs kůže, separovaných šlach a podezřelých plniv, tak proteinová mouka z cvrčků je vlastně upgrade,“ vysvětluje odborník na výživu.

Kobylky pro chudé, steaky pro bohaté

Nové nařízení tak vlastně jen legalizuje praxi, která existuje už roky. Zatímco elity si dál dopřávají prémiové steaky a bio maso, běžní spotřebitelé si mohou pochutnat na „udržitelné alternativě“. „Pokud někdo bude chtít jíst kvalitní vepřové, ať si zaplatí uhlíkovou daň. Ostatní si holt v budoucnu budou muset dát cvrčko knedlo zelo,“ komentuje situaci mluvčí Evropské komise pro tunelování veřejných peněz na pochybné pseudovědecké výzkumy.

Potravinářský průmysl vzkazuje všem kritikům, že pokud jim vadí cvrčci a larvy v jídle, raději by se neměli ptát, co v něm bylo doteď. „Když si lidé pochutnávali na levných paštikách, pomazánkách a párkách a neřešili, co v nich je, tak v tom mohou klidně pokračovat. Jen se teď holt složení bude psát otevřeněji,“ uzavírá potravinářský odborník.

Líbí se ti naše tvorba? Podpoř nás na HeroHero, nebo nám pošli malý příspěvek na kávu.