USA zachvátila nová vlna rasových nepokojů, protože afroamerickému šachistovi byly na turnaji přiděleny černé figurky

31 Kvě 2020

V americkém Baltimoru ve státě Maryland vypukla další vlna rasových nepokojů, které vyprovokovalo první kolo celostátního šachového turnaje, ve kterém byly jedinému zúčastněnému afroamerickému šachistovi přiděleny černé figurky.

Ihned po větě „Na tahu je černý hráč,“ dostal Tyrone (22) záchvat vzteku a nařkl rozhodčího z rasismu, načež vstal a odešel pryč. Takřka půl hodiny nato byly ulice Baltimoru zaplaveny demonstranty převážné afroamerického původu, kteří ničili výlohy obchodů a pálili zaparkovaná auta.

Poté, co jeden z policistů taserem zpacifikoval demonstranta, který se během výtržností vloupal do obchodu s elektronikou, ze kterého ukradl několik drahých smartphonů a následně ohrožoval policistu nožem, se situace ještě více vyhrotila. Afroamerická komunita to označila jako nepřiměřené násilí a policejní brutalitu, což vyprovokovalo ještě více demonstrantů. Policista již dostal za tento čin výpověď a bude předvolán k soudu za rasismus.

Další vodu na mlýn pak přilil bývalý americký prezident Donald Trump, který demonstranty označil za idioty.

„Kde by Amerika byla bez takových idiotů?“ napsal Trump na svém Twitteru.

Momentálně bylo v Baltimoru vyhlášeno stanné právo. Federální vláda nyní uvažuje o povolání národní gardy nebo rozšíření loveckých lístků i na „intenzivněji pigmentované výtržníky“.

Šachy jsou v USA velmi kontroverzním sportem. Američtí liberálové už dlouhá léta lobbují za to, aby byly černé a bílé figurky zakázány a nahrazeny figrukami s neutrálními barvami. Současná verze šachů prý připomíná boj černé a bílé rasy, což jen podněcuje rasovou nenávist. Podle liberálů by měly mít figurky zelenou a fialovou barvu, které jsou naprosto neutrální a nikoho neuráží.

Libí se ti naše práce? Pomoct nám s naší tvorbou můžeš malým příspěvkem na kávu.

1 comments

Leave a reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..